fredag 24 maj 2013

Angående Husby...

Även om det fortfarande var stökigt igår natt verkar nu veckans vandalisering, stenkastning mot polisen och upplopp som förekommit i Husby och andra Sthlm förorter börjar lägga sig. Vad ska man då dra för slutsats av det inträffade?

För det första är det rent ut sagt förjävligt! Handlingarna är oacceptabla, måste stoppas och straffas! Polisen måste få bättre verktyg att hantera liknande händelser i framtiden. Alldeles oavsett bakgrund och orsak finns inget utrymme för ursäktande av kriminalitet. Precis som att pappan vars dotter våldtas och mördas brutalt måste få ett straff om han mördar förövaren, går det inte att utsäkta det som inträffat med än det ena än det andra. Alldeles oavsett hur kränkt man känner sig går det inte att agera i strid med lagen och gör man det måste man vara beredd att ta konsekvenserna.

För det andra, gällande problemets orsak och hur de eventuellt förebyggs i framtiden. Här finns anledning till eftertanke och inte minst lite mer djupare reflektion än vad som tidigare gjorts. De som skyller allting på antingen sociala problem eller på att allt skulle bottna i att Sverige har för många invandrare (och därmed indirekt skuldbelägger alla de dryga 800 tusen med invandrarbakgrund som går till jobbet och bidrar till Svenskt välstånd och välfärd), förklara då gärna huvudmotiven för de ännu värre Göteborgskravallerna eller "Reclaim the Streets"-aktionerna som genomfördes av bortskämda Svenska medelklassungdomar!? Se klippet nedan! Om människor (uppenbarligen) kan bete sig så utan att komma från socialt utsatthet eller annan etnisk bakgrund bör man tänka en vända till innan sådana slutsatser dras. Gör man ändå det skulle jag säga att man är en instinktsdriven person som drar slutsatser mest baserat på att bekräfta sina egna värderingar - oavsett om de är genetiskt betingad xenofobi (ugga-bugga-skydda-min-flock) eller en medfödd dragning till socialism (buuhuu förövaren är också ett offer under kapitalismen/patriarkatet).

Detta är ytterst en fråga - precis som Göteborgskravallerna, upploppen i London härom året osv - om respektlösa ungdomar som bryter mot lagen. Kriminalitet är kriminalitet som är kriminalitet och ska straffas!

Inga kommentarer: