tisdag 7 maj 2013

Carl Bildt gjorde rätt, fler politiker bör kommunicera med media på sina egna villkor!

Medan många hyllar honom för folklighet är Sveriges mediaelit upprörda på Carl Bildt, som först gör sig oanträffbar för att diskutera Sveriges position i kärnvapenfrågan och sedan ringer in och förklara sin ståndpunkt i Ring P1. Bildt anklagas för att på så sätt undslippa kritiska frågor och att bli grillad av en journalist som är mer initierad i frågan (stackars Alexandra Pascalidou som enligt Ekot inte verkar hålla måttet).

Problemet här -och anledningen till att fler politiker som kan bör göra som Bildt - är att få Svenska journalister är intresserad av att rapportera "sanningen" i bemärkelsen att ge en mångsidig bild av komplicerade politiska frågeställningar. Att göra ett "scoop", hänga ut beslutsfattare som valt det minst dåliga av två alternativ och därmed sätta en orättvisande bild är nästan uteslutande det överordnade målet.

Att journalister " klipper och klistrar" i intervjuer så att den som intervjuas upplevs ge svar på en annan fråga än hen defacto gör, att intervjuas i 40 minuter för ett 40 sekunders klipp där samma fråga ställs fast ur olika perspektiv för att kunna få det mest "smaskigaste" svaret, plocka svar ur sitt sammanhang o.s.v. tillhör standard.

Carl Bildt är Sveriges kanske mest garvade politiker som mer än någon är medveten om detta. Att han tar kommandot över hur mediarapporteringen är inte mer än rätt. Skulle fler politiker kommunicera med media på sinaegna villkor skulle förhoppningsvis fler journalister tvingas bli mer professionella.

Boo hu, stackars Ekot som för en gångs skull inte får bestämma hur en fråga gestaltas i media.

Inga kommentarer: