tisdag 11 februari 2014

Alliansen kommer att vinna valet och sossarna får mindre än 30%!

Det blir åtminstone slutsatsen om opinionstrenderna från förra valet upprepar sig. Om vi jämför läget nu med för 4 år sedan och beaktar att Alliansen då vann med nästan 6% är de rödgrönas övertag nu inte tillräckligt om samma mönster upprepar sig. Inte minst kan vi konstatera att just socialdemokraterna tappat stöd under valåret i samtliga valrörelser sedan 80-talet (undantaget 88 och 85 där de låg stilla och valet 91 då de ökad, då från synnerligen låga siffror). Att de idag befinner sig på nivåer i paritet med just katastrofvalet 91 är knappast ett gott tecken för Löfven. Även partiets egen val general Jan Larsson har sagt att ifall deras mål på 35% ska uppnås måste de ha en bekväm fallhöjd
 

Frågan är då varför samma mönster skulle upprepa sig detta val avseendes avståndet mellan blocken och varför s inte kommer återupprepa undantaget 91 då de faktiskt gick fram under ett valår?
 
Om resonemanget ovan redogör för den ”tekniska analysen” av tidigare opinionstrender ser den ”fundamentala” analysen, dvs. vad s och de rödgröna faktiskt presenterar för konkreta sakpolitiska förslag för att adressera samhällsproblemen, alltjämt mörk ut för vänsterblocket.
 
Här är tre skäl för detta:
 
1. De rödgröna är mer splittrade än någonsin. Inte ens Löfven vet vad som händer om han vinner valet. Hur mycket av vänsterpartiets galenskaper kommer de att släppa igenom?
 
2. S har blivit ett skränigt oppositionsparti som är emot allt regeringen gör utan att ha egna lösningar.
 
3. Deras enda egentliga ide är att höja skatterna för att kunna höja bidragen till de som inte arbetar, vilket de samtidigt gör allt för att undvika att berätta för väljarna.
 
Det höll inte 2006, det höll inte 2010 och det kommer inte hålla 2014!

1 kommentar:

Sommarfararen sa...

Och sen vaknade du....