torsdag 20 februari 2014

Politik handlar om prioriteringar!

”Högern har kapitulerat! Moderaterna och Alliansen går till val på skattehöjningar och irritationen bland många partimedlemmar var påtaglig”. Så lät det igår. MEN: höjd reavinstskatt vid bostadsförsäljning, ränteskatt på uppskov, trängselskatt, höjd koldioxidskatt, sänkta avdrag för privat pensionssparande, höjd alkohol- och tobaksskatt m.m. Listan över skatter som höjts av Alliansen de senaste åren är lång. Totalt har dock skattetrycket minskat dramatiskt. Mer än någon annan regering i modern tid lyckats med.

Idag föreslås tuffa besparingar på studiemedel och statlig byråkrati. Svensk vänster rasar i media och ropar på högerspöket.

Det är inte svårare än såhär:

De svåra åren är slut och nu är det dags att spara i ladorna igen! ALLA förändringar måste då finansieras. Det är en tuff omställning för många politiker som vant sig vid att vara jultomte året om (partikollegor likaså). Varken skattesänkningar eller besparingar är något vi vill göra för att jävlas, utan det handlar om prioriteringar. Politik handlar om prioriteringar! Vi prioriterar satsningar på skolan.

Borg och Reinfeldt visar nu ännu en gång att de vågar fatta tuffa beslut, utmana och visa ledarskap. Alla andra politiker i Alliansen bör nu följa deras exempel.

För egen del hade jag velat göra ännu fler besparingar och skattehöjningar för att finansiera ytterligare välfärdssatsningar OCH inkomstskattesänkningar i form av jobbskatteavdrag. Gärna sparat lite mer än vad som behövs för att nå överskott snabbare. Politik handlar dock även om kompromisser.

Nu är det tydligt vad alternativen står mellan inför valet: å ena sidan en ekonomiskt ansvarstagande mitten-höger som vågar ge det ärliga beskedet att det är dags att spara och som ändå vågar fatta tuffa beslut för att satsa på skolan utan att förstöra Svensk ekonomi. Å andra sidan har vi ett populistiskt vänsterblock som vill höja skatter som skadar ekonomin bara för att höja bidragen för de som inte jobbar och där det är omöjligt att veta vilken politik som gäller efter valet (hur mycket vänsterpartiets förslag som går igenom),

Snart pannkakslunch på riksdagen med farsgubben! Detta är en mycket bra dag!

Avslutningsvis: jag är extra glad över att det privata pensionssparandet äntligen slopas. Det har varit ett lurendrejeri som använts av banker för att skinna vanligt folk. De indikationer jag fått (ber att få återkomma på den punkten) är att även höginkomsttagare förlorat på att inte investera motsvarande pengar för egen maskin.

 

Inga kommentarer: